Οργανισμός Π.Α. & Κ.Μ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σκοπός

Η φύλαξη επιμέλεια, φροντίδα, ψυχαγωγία και διατροφή βρεφών, νηπίων και παιδιών για την ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Η πολύπλευρη και σφαιρική, νοητική, συναισθηματική κοινωνική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις τις παιδαγωγικής.
Η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ο προβληματισμός των γονέων σε θέματα αγωγής, ψυχολογίας και σχέσεως με τα παιδιά τους.
Η εξυπηρέτηση εργαζομένων γονέων και η βοήθεια για την αντιμετώπιση των τυχόν κοινωνικών προβλημάτων τους.
Η εφαρμογή πολιτικών και η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα, που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή ψυχικής υγείας, όπως δημιουργία δημοτικών ιατρείων, κέντρων αγωγής υγείας, υποστήριξης και  αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία, κέντρων ψυχικής υγείας, συμβουλευτικής στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Στο Δήμο Παλλήνης, λειτουργούν 3 Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), ένα ανά Δημοτική Ενότητα.
Η κοινωνική στήριξη, ιατρική φροντίδα, ψυχαγωγία, επιμόρφωση, εκπαίδευση, δραστηριοποίηση μέσα από ομάδες αυτενέργειας και κοινωνικοποίησης, αποσκοπούν στο να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Τα ΚΑΠΗ έχουν καθιερωθεί στην συνείδησή μας σαν ένας θεσμός που στηρίζει, προστατεύει, ψυχαγωγεί και σε τελευταία ανάλυση ενθαρύνει τους ηλικιωμένους μας να είναι δραστήρια άτομα μέσα στη κοινωνία.

Στα ΚΑΠΗ λειτουργούν διάφορες ομάδες από τις οποίες το μέλος του ΚΑΠΗ μπορεί να επιλέξει την δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει (Ομάδες ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης,  εθελοντισμού, βιβλιοθήκης, χειροτεχνίας, χορωδίας, χορού, γυμναστικής, αγωγής υγείας κλπ)

Υπηρεσίες που παρέχονται

Υγεία
Κοινωνική Εργασία σε άτομα και ομάδες
Αγωγή Υγείας σε άτομα και σε ομάδες
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Παθολογικό ιατρείο
Φυσικοθεραπεία
Γυμναστική

Επιμόρφωση-Εκπαίδευση Προγράμματα επιμόρφωσης (ομιλίες από ειδικούς, επισκέψεις κλπ)
Δανειστική βιβλιοθήκη   Ψυχαγωγία-Δημιουργική Απασχόληση Εκδρομές ημερήσιες
Θαλάσσια μπάνια
Πρωινοί η Απογευματινοί Περίπατοι
Παρακολούθηση Θεατρικών Παραστάσεων, Συναυλιών κλπ
Ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις
Εορτασμοί (εθνικών επετείων, παγκοσμίων ημερών  κλπ)
Κατασκηνωτικά προγράμματα
Χορωδία
Χορός
Χειροτεχνία
Αλληλοβοήθεια και Εθελοντισμός

Για 1η φορα Πανελλαδικά ο Δήμος Παλλήνης υιοθετει ευρωπαϊκο προγραμμα φροντιδας της τρίτης ηλικίας

Σε εξέλιξη είναι το πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Urban Health Centers Europe 2.0» ή UHCE 2.0, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχει ο Δήμος Παλλήνης – ο μοναδικός Δήμος πανελλαδικά. Στο πρόγραμμα, το οποίο επιλέχθηκε μαζί με ακόμα τρία μεταξύ 85, περίπου, προτάσεων από όλη την ΕΕ, συμμετέχουν εκτός από τον Δήμο Παλλήνης, οι πόλεις του Ρόττερνταμ στην Ολλανδία, της Ριέκας στην Κροατία, του Μάντσεστερ στην Μεγάλη Βρετανία και της Βαλένθια στην Ισπανία.

Το UHCE 2.0 αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους κατοίκους των επιλεγμένων πόλεων με ηλικία άνω των 70 ετών και εστιάζεται στην πρόληψη των πτώσεων εντός και εκτός του οικιακού τους περιβάλλοντος, στη συμμόρφωση τους στην φαρμακευτική τους αγωγή και στην πρόληψη της φυσιολογικής φθοράς του σώματος και του πνεύματος που προκαλείται από την διαδικασία της γήρανσης. Οι συμμετέχοντες στο Δήμο Παλλήνης ανέρχονται στους 250.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκαν έξι ομάδες (focus groups) όπου διερευνήθηκαν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των ηλικιωμένων. Σε δυο ομάδες συμμετείχαν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, σε δυο ομάδες φροντιστές και σε δύο ομάδες επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας.

ΚΑΠΗ Δήμου Παλλήνης:

· Ανθούσα: Πλατεία 25ης Μαρτίου, τηλ.: 210 6031384

· Γέρακα: Εθνικής Αντιστάσεως 44, τηλ.2106654259

· Παλλήνη: οδός Πουλή, θέση Μάριζα

· Παλλήνη: οδός Υψηλάντου 13, τηλ.: 210 6668410


To Διοκητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Παλλήνης

1. ΔΙΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. ΜΕΡΤΖΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. ΑΒΑΡΚΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΣ
4. ΒΑΡΚΑΡΗ ΑΡΓΥΡΩ
5. ΖΑΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
6. ΛΙΒΑΝΟΥ ΠΟΛΥΜΝΙΑ
7. ΚΟΤΤΑ – ΣΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΕΤΤΑ
8. ΛΕΠΙΤΚΟΥ – ΣΜΕΡΟΥ ΣΟΦΙΑ
9. ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
10. ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
11. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
12. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
13. ΓΚΛΙΑΝΑ ΣΤΕΛΛΑ

Γραμματεία Νομικού Προσώπου, Τηλέφωνο: 210 66 04 633-711

Διεύθυνση Βρεφονηπιακών Σταθμών, Τηλέφωνο: 210 66 04 633

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο