Επαναχρησιμοποιηση, η περιβαλλοντικη επιλογη πριν την ανακυκλωση

Με αγάπη για τον άνθρωπο

Φιλική στο περιβάλλον

Με αλληλεγγύη

Ο Δήμος Παλλήνης, υπηρετώντας την άποψη «η επαναχρησιμοποίηση είναι περιβαλλοντική επιλογή» οργανώνει, ενισχύει και προτείνει δράσεις που την υπηρετούν, όπως .

  • την διάθεση 1380 επαναχρησιμοποιημένων classer σε σχολικές μονάδες και σε άλλους φορείς του Δήμου σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα “Ελευθέριο Βενιζέλο”,

  • Την κατασκευή Χριστουγεννιάτικων στολιδιών από τα νηπιαγωγεία του Δήμου, τα οποία στόλισαν την Πλατεία Ελευθερίας στην ΔΕ Παλλήνης και την ανταλλαγή δώρων μεταξύ των νηπίων.

  • Την διεξαγωγή του πιλοτικού προγράμματος «Δίνω μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια», όπου μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης κατασκεύασαν όμορφα και χρηστικά αντικείμενα από «άχρηστα» είδη που έφεραν από το σπίτι τους

  • Την ανάδειξη κατασκευών από επαναχρησιμοποίηση υλικών στις σχολικές μας μονάδες

  • Την διεύρυνση της λειτουργίας του Κοινωνικού ανταλλακτηρίου αφενός με την ενσωμάτωση της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων πέραν της ένδυσης, αφετέρου με την υιοθέτηση της επαναχρησιμοποίησης ως «στάση ζωής». Φορείς και μεμονωμένα πρόσωπα μπορούν να προσφέρουν – ανταλλάξουν αντικείμενα που για τους ίδιους δεν είναι πλέον απαραίτητα και είναι σε καλή κατάσταση όπως (ρούχα , παπούτσια παιχνίδια, βιβλία, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και πολλά άλλα είδη)

  • Την λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου σε αναβαθμισμένη οργανωμένη δομή, όπου πολίτες και εταιρείες μπορούν να προσφέρουν φάρμακα που δεν τα χρειάζονται πλέον και είναι εντός ημερομηνιών χρήσης τους

Η επαναχρησιμοποίηση στο κοινωνικό ανταλλακτήριο και στο κοινωνικό φαρμακείο από τους πολίτες, είναι ενταγμένη στην απόκτηση πόντων-κουπονιών και στην εξαργύρωση τους σε άλλες δομές ή καταστήματα της περιοχής, η οποία υποστηρίζεται από την ψηφιακή πλατφόρμα followgrenn του Δήμου Παλλήνης.( Πληροφορίες 2130436298)

Το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο του Δήμου Παλλήνης στεγάζεται στην οδό Έντισον 3 Παλλήνη, και είναι ανοικτό Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09.00 -15.30 και Σάββατο από τις 10.00 -14.00 (Πληροφορίες στα τηλ. 210 6669624 2132031651), ενώ το Κοινωνικό Φαρμακείο στην οδό Φειδιππίδου 22α Πλατεία Ελευθερίας Παλλήνη, και είναι ανοικτό καθημερινά 8.30-15.30(Πληροφορίες 2132031627)

Παράλληλα ο Δήμος Παλλήνης από το 2012 συνεργάζεται με την εταιρεία RECYCOM (Ανακύκλωση Ενδυμάτων & Υποδημάτων )η οποία εντάχθηκε στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο 23 κόκκινων κάδων στα όρια του Δήμου μας. Στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης μπορούμε να τοποθετούμε ενδύματα και υποδήματα(ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια, λευκά είδη, τσάντες, ζώνες). ΔΕΝ τοποθετούμε στους κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων λερωμένα, βρεγμένα ρούχα, χαλιά, αζευγάρωτα παπούτσια και ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο Κοινωνικό Ανταλλακτήριο.

Με την ανακύκλωση ρούχων και με την σωστή διαχείριση, προστατεύουμε το περιβάλλον αφού καταλήγει στα σκουπίδια ένα πολύ μικρό ποσοστό των ενδυμάτων και υποδημάτων που δεν μας είναι χρήσιμα, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ανακύκλωση και την βιώσιμη ανάπτυξη. Αξίζει να τονισθεί η διακεκριμένη θέση που κατέχει ο Δήμος Παλλήνης στην κατάταξη, ανάμεσα σε άλλους δήμους και παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

Στατιστικά δεδομένα της RECYCOM με την συνεργασία της με το Δήμο Παλλήνης.

 

Έτη

Συνολική κατάταξη Δήμων.

Θέση που κατέλαβε ο Δήμος Παλλήνης με την συγκομιδή ενδυμάτων & υποδημάτων

Τόνοι ενδυμάτων & υποδημάτων που αποκόμισε η εταιρεία RECYCOM από τον Δήμο Παλλήνης.

2012

 

 

 

2013

 

 

8 τόνοι

2014

9 Δήμοι

11 τόνοι

2015

13 Δήμοι

28 τόνοι

2016

18Δήμοι

32 τόνοι

2017

25 Δήμοι

46 τόνοι

2018

 

 

65 τόνοι

 

Για τις ποσότητες των μη αξιοποιήσιμων ειδών ένδυσης από το κοινωνικό ανταλλακτήριο, τις οποίες παραλαμβάνει η εταιρία RECYCOM προσφέρει ανταποδοτικά κάθε μήνα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Παλλήνης

 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η επαναχρησιμοποίηση προηγείται της ανακύκλωσης και αποτελεί «προσφορά» στο συνάνθρωπο μας και στο περιβάλλον.

Με αφορμή την περίοδο των Αποκριών που έρχονται, μπορούμε όλοι να υιοθετήσουμε δράσεις και συμπεριφορές που να υπηρετούν τα παραπάνω.

Περιμένουμε τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ